27/11
27/11
Här kommer vi att löpande lägga upp information om vad som händer med vår nybyggnation i kvarteret Fåfängan. Har ni frågor kring projektet, som ni inte får svar på här, är ni välkomna att maila oss på info@esswege.se . 27 november Ny bilder från bygget. 23 november Vecka 46 nådde vi ytterligare ett delmål i projektet då de sista höga väggarna på entrévåningen har levererades och monterades. Nu återstår att montera bjälklag och gjuta dem. Under de närmaste veckorna kommer montage av pelare, balkar och HDF-bjälklag utföras. De kommer senare att utgöra underlag för den gård som byggs ovan garaget. Under denna vecka har vi påbörjat montaget av våning 11 som är första våningen för lägenheterna. Dessa väggar kommer med fönster monterade och kommer kanske ge en liten fingervisning i hur husens uttryck kommer bli. Vi är nu inne i november och snart december och den mörka årstiden är här vilket innebär att vi behöver belysning för arbetsplatsen. Vi kommer montera belysning i kranarnas torn som kommer ge en bra ljus över området. Det kommer också finnas en fast belysning som lyser dygnet runt på bygget längs med gångstråk för att minska intresset från objudna gäster. Vi hoppas ni har förståelse för detta. 1 november Nya bilder från bygget 2 oktober Stomresningen fortgår och vi går nu med två montagelag som reser stomme med respektive kran. Det är fortsatt många transporter som kommer till arbetsplatsen dagligen och det kräver god samordning av alla parter. För någon vecka sedan gjöts det sista bjälklaget ovanför källaren, vilket innebär att källarväggarna nu kan ta belastningen från marken. Det i sin tur innebär att sponten kan demonteras i sin helhet runt kvarteret. På grund av byggets alla leveranser under veckorna kommer sponten demonteras på en helg, lördag och söndag vecka 41. Den 14 och 15 oktober mellan klockan 08:00 och 18:00 kommer det därför att utföras arbete som kan kännas och låta lite mer än vanligt den helgen. 28 september Nya bilder från bygget 5 september Torsdag den 7 september kommer Eon att lyfta en transformatorstation på plats längs Klostergatan. Den ska förse det nya kvarteret med ström. För att leverera stationen kommer det krävas en specialtransport och den kommer anlända till bygget mellan 05:00 och 06:00. Transformatorstationen väger totalt 55 ton, något mindre utan innehåll och tak. Det kommer krävas en mobilkran för orka lyfta den. Mobilkranen kommer etableras på Klostergatan och trottoaren kommer att stängas av hela torsdagen. För avstängningen finns en godkänd trafikanordningsplan som Eon ansvarar för. Arbetet beräknas vara klart under torsdagen. Övriga arbeten fortgår och vi har påbörjat montaget av stommen på entréplan. Det är ett krävande arbete med väggar på nästan sex meter vilket innebär att alla väggar levereras liggande och måste sedan vändas upp till stående position innan de kan monteras. Därför har vi hjälp av en mobilkran tre dagar i veckan. I bjälklagen ovan entrévåningen kommer de första installationerna för lägenheterna att ligga och under de närmaste veckorna så kommer el-entreprenören, VS-entreprenören och […]
20/11
20/11
Värmen i lägenheten slås på automatiskt när inomhustemperaturen sjunker under 20-21 grader. Du mäter temperaturen genom att lägga en termometer mitt i rummet, cirka en meter ovanför golvet. Är temperaturen lägre än 20-21 grader, gör en felanmälan till oss. Tänk på att hur du möblerar kan påverka värmen i lägenheten. Tunga gardiner och möbler direkt framför elementen förhindrar värmen att sprida sig ut i rummet. De kan också få termostaten, som är programmerad att hålla en temperatur på 21 grader, att misstolka värmen i rummet och stänga av elementet.
17/11
17/11
I dag är de Napoleonbakelsens dag! Fira in helgen med att baka dina egna Napoleonbakelser. Ingredienser till tio bakelser 3 frysta smördegsplattor. 2,5 dl vaniljkräm 1 dl vispgrädde 1,5 dl äppelmos 3 tsk rödvinbärsgelé 1 dl florsocker 1 msk vatten Gör så här Sätt ugnen på 225 grader (200 grader om du har varmluftsugn) Tina smördegsplattorna lätt och kavla ut dem till längder på 8 x 40 cm Skölj en plåt med kallt vatten och lägg ut längderna på den Stick hål i degen med en gaffel och grädda i cirka 10 minuter Medan längderna kallnar, förbered fyllningen: Vispa grädden och blanda sedan ihop den med vaniljkrämen Vänd smördegslängderna och bred äppelmos på en av dem. Lägg nästa längd ovanpå och bred ett tjockt lager vaniljgrädde över. Täck allt med den sista längden. Värm gelén i en kastrull och bred ut ett lager på toppen. Blanda florsocker och vatten och täck gelén med ett tunt lager glasyr. Skär försiktigt ut lagom stora Napolenbakelser med en tandad kniv. Njut!
16/11
16/11
Här kan du läsa om reparationer, underhåll och andra arbeten som pågår i ditt hus. Örebro Drottninggatan 36 Under december renoverar vi en lägenhet i huset. Det kan periodvis innebära en del buller. Storgatan 19 Under december renoverar vi en lägenhet i huset. Det kan periodvis innebära en del buller. Östra Bangatan 42 A Under december och en bit in i januari renoverar vi en lägenhet i huset. Det kan periodvis innebära en del buller. Östra Bangatan 44 A Under december renoverar vi en lägenhet i huset. Det kan periodvis innebära en del buller.
14/09
14/09
Baka en mjuk äppelkaka med kanel 12 bitar Ingredienser 150 gr mjukt smör 2 dl strösocker 3 ägg 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 1/2 tsk vaniljsocker 1/2 dl filmjölk 2-3 äpplen 2 tsk malen kanel 1/2 dl pärlsocker smör och ströbröd till formen Gör så här Sätt ugnen på 175 grader Rör smör och socker smidigt. Vispa i ett ägg i taget Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner blandningen i smeten tillsammans med filmjölken. Smöra och bröa en form, cirka 23 cm i diameter Bred ut smeten i formen Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda socker och kanel. Vänd äppelklyftorna i kanelsocker. Lägg dem ovanpå smeten. Strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min. Låt svalna något innan ni serverar. Trevlig helg!
24/08
24/08
Nu är det skördetider. Tid att sylta och safta, om man är intresserad av det. Varför inte prova Annas plommonmarmelad med rom? Ingredienser 1 kg plommon (Vikt efter uttagning av kärnor.) En liten skvätt vatten. 1 vaniljstång 6-7 dl syltsocker Chiafrön 2 msk mörk rom Gör så här: Rensa bort kärnorna ur plommonen Koka plommonen och vattnet tillsammans med fröna ur en urskrapad vaniljstång och chiafrön i cirka 20 minuter, tills plommonen blivit mjuka. Tillsätt syltsocker och koka i ytterligare 5 minuter, skumma om det behövs. Ta kastrullen från värmen och låt svalna i cirka 30 minuter, smaka sedan av med mörk rom. Häll upp i burkar och förvara i kylen. Lycka till!