Sundby Park 100 år!

Idag, torsdag den 20 januari är det 100 år sedan Sundby Sjukhus i Strängnäs invigdes.

De första 20 patienterna, alla män, anlände med färja, eftersom det ännu inte fanns någon bro mellan Strängnäs och Tosterön. Deras ankomst var en stor händelse och trots kylan hade det samlats fullt med folk på stationsplanen för att titta på dem när de kom. Vissa av dem gillade uppmärksamheten och tog chansen att showa lite för publiken, medan andra försökte göra sig så osynliga som möjligt.

Dagen därpå, den 21 januari, anlände 16 kvinnor samma väg, till vad som var ett av Sveriges modernaste mentalsjukhus med plats för 800 patienter.

 

 

Toströ färja

 

Då flertalet av fastigheterna från Sundby Sjukhus är i vår ägo vill vi naturligtvis passa på att uppmärksamma 100-årsdagen.

Fastigheterna är tack vare god byggnadsteknik i mycket gott skick fortfarande och med vår långsiktiga förvaltning tänker vi att de ska fortsätta vara det i minst 100 år till.

100-årskalas med tårta hade självklart varit roligt men med dagens samhällsläge får vi nöja oss med lite bilder från början av 1900-talet och hoppas på att få återkomma med tårtkalas till sommaren!

 

Sovsal i Sundby Sjukhus

 

På 1920-talet ansågs fysiskt arbete vara avgörande för patientens tillfrisknande från psykisk ohälsa. Sundby Sjukhus var ett självförsörjande jordbruk och här fanns även verkstäder, tvätteri och bageri där de friskaste patienterna arbetade.

 

Målarverkstan 2022

 

Vill du läsa mer om Sundby Sjukhus och titta på bilder av föremål från sjukhustiden, besök Sörmlands museums hemsida.