I dag är de Napoleonbakelsens dag! Fira in helgen med att baka dina egna Napoleonbakelser.
Ingredienser till tio bakelser
3 frysta smördegsplattor.
2,5 dl vaniljkräm
1 dl vispgrädde
1,5 dl äppelmos
3 tsk rödvinbärsgelé
1 dl florsocker
1 msk vatten
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader (200 grader om du har varmluftsugn)
Tina smördegsplattorna lätt och kavla ut dem till längder på 8 x 40 cm
Skölj en plåt med kallt vatten och lägg ut längderna på den
Stick hål i degen med en gaffel och grädda i cirka 10 minuter
Medan längderna kallnar, förbered fyllningen: Vispa grädden och blanda sedan ihop den med vaniljkrämen
Vänd smördegslängderna och bred äppelmos på en av dem. Lägg nästa längd ovanpå och bred ett tjockt lager vaniljgrädde över.
Täck allt med den sista längden.
Värm gelén i en kastrull och bred ut ett lager på toppen.
Blanda florsocker och vatten och täck gelén med ett tunt lager glasyr.
Skär försiktigt ut lagom stora Napolenbakelser med en tandad kniv.
Njut!