Snart mognar rönnbären. När det är mycket rönnbär kommer det att bli en kall vinter, sägs det. Då kan det vara bra att man har ett lager rönnbärsgelé att ta till.
Här kommer ett recept som ger 6 dl gelé.
Ingredienser
1 1/2 liter rönnbär. Helst frostbitna. Om du plockar bären innan frosten kan du lägga dem i frysen ett dygn.
1 1/2 syrligt äpple.
2 1/2 dl vatten
1 dl gelésocker multi per dl saft.
Gör så här
Rensa bären. Skär äpplet i tunna skivor, behåll skal och kärnhus.
Lägg allt i en kastrull och tillsätt vatten.
Koka under lock i 10 minuter.
Mosa bären och sila genom silduk
Häll tillbaka saften i en ren kastrull. Tillsätt 1 dl gelésocker per dl saft.
Koka i en halv minut och skumma.
Gör ett geléprov för att se om gelén är klar.
Häll upp gelén i rena glasburkar och ställ i kylen så att den stelnar.
Geléprov
Innan du börjar med gelékoket, ställ en tallrik i frysen. När koket är färdigt, häll upp lite av gelén på tallriken.
Ställ in den en kort stund i kylen så att gelén svalnar. Dra med en sked igenom gelén, om den inte rinner ihop igen är gelén färdig.
Lycka till!